Selecteer een pagina

Van zondag 1 juli 2018 tot en met zondag 7 oktober 2018.

Dordrechts Museum beschouwt hedendaagse schilderkunst
Wat is de kracht van de hedendaagse schilderkunst? Op de grote internationale tentoonstellingen en biënnales schittert ze vrijwel door afwezigheid. Video, foto, film, installaties en ervaringskunst voeren de boventoon. Heeft de schilderkunst dan niets meer te vertellen? Kan ze het kritische kunstpubliek niet meer raken? De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling – vanaf 1 juli te zien in het Dordrechts Museum – laat zien dat het schilderen nog altijd actueel en springlevend is.

De tentoonstelling – waarvan de titel verwijst naar een werk van René Daniëls – toont werk van bijna dertig Nederlandse kunstenaars uit verschillende generaties. Allen tonen een selectie van hun meest recente werk. Van relatief onbekende kunstenaars tot gevestigde namen.

Uiteenlopend
De bezoeker maakt kennis met de vele facetten van de schilderkunst. Kunstenaars die de grenzen van het schilderij oprekken door het te verbinden met sculptuur, foto en video naast schilders die werken in de traditie van hun vak. Kunstenaars die met schilderkunst uitdrukking geven aan hun betrokkenheid bij wat er in de wereld gebeurt, naast kunstenaars die zich richten op de esthetische en formele kanten van het schilderij.

Voor eeuwig jong
Vanaf de oprichting in 1842 verzamelt het Dordrechts Museum schilderijen. Het museum toont inmiddels zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. En ondanks dat in de beeldende kunst van nu andere media domineren, wordt er nog altijd hedendaagse schilderkunst verzameld. Daarom vindt het museum het belangrijk het schilderen te blijven onderzoeken in presentaties en publicaties.

Publicatie
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus. Een serie gesprekken schetst een beeld van hoe van de deelnemende kunstenaars aankijken tegen thema’s als vernieuwing, vakmanschap en maatschappelijke engagement. In een aantal essays, geschreven door zowel kunstenaars als curatoren, komt de positie van de schilderkunst in de hedendaagse beeldende kunst aan bod.


De Meest Eigentijdse Schilderijen Tentoonstelling is van 1 juli tot en met 7 oktober 2018 te zien in het Dordrechts Museum.

Met werk van:
Philip Akkerman – Frank Ammerlaan – Tjebbe Beekman – Morgan Betz – Marlene Dumas – Ricardo van Eyk – Bob Eijkelboom – Gijs Frieling – Fons Haagmans – RaQuel van Haver – Natasja Kensmil – Carla Klein – Klaas Kloosterboer – Jacco Olivier – Ronald Ophuis – Jan van der Ploeg – Thomas Raat – Michael Raedecker – Rafaël Rozendaal – Han Schuil – Esther Tielemans – Sarah Verbeek  – Toon Verhoef  – Helen Verhoeven – Emo Verkerk – Willem Weismann – Robert Zandvliet – Ina van Zyl

Contactinformatie:

Locatie: Museumstraat 40
Organisator: Dordrechts museum
Telefoonnummer: (0)78 770 8708
Email: info@dordrechtsmuseum.nl
Website: www.dordrechtsmuseum.nl